Gå til hovedindhold
Klima, energi og forsyning
Teknik og Miljø

Ny Klimaplan

Aarhus skal være klimaneutral i 2030, og en kommende klimaplan skal vise vejen derhen.

  • Læs op

Indhold

    Aarhus går forrest ved at vise, hvordan man kan skabe et klimaneutralt bysamfund. Aarhus er dermed en af de første byer i verden til at vise vejen imod netto nulemission i egen geografi.

    Vejen er beskrevet i det politiske forlig vedtaget d. 29. april 2024, og den oprindelige beslutning går tilbage til 2008, hvor, byrådet besluttede at Aarhus som samfund skulle være klimaneutralt i 2030. 

    De politiske beslutninger har fundamental betydning for både energiproduktion og energiforbrug. Det har betydning for arealanvendelsen i kommune, og det har betydning for, hvordan byen skal udvikle sig i fremtiden for at blive så energieffektiv som muligt.

    Der er allerede taget store skridt ved at omlægge til fossilfri varmeproduktionen og iværksættelsen af geotermi, der fra 2025 vil bringe stabil varme fra undergrunden til aarhusianernes hjem - helt emissionsfrit.

    Vi optimerer kommunens bygningsmasse, vi fjerner dieselbusser og erstatter dem med el, og vi rejser både vindmøller og solcelleanlæg.

    Og Aarhus vil efter forventningerne installere et af Danmarks første og største anlæg til CO2 fangst, der ikke blot vil gøre varmen klimaneutral – det vil få vores store halmværk til at opsuge CO2 frem for at udlede det.  

    På alle leder og kanter arbejder Aarhus med at skabe og understøtte de forandringer, der skal gøre os klimaneutrale i 2030. Det kræver politisk handling, og det kræver, at mange aktører støtter op om transformationen.

    Klimaaftale danner baggrund for kommende klimaplan

    I april 2024 vedtog byrådet en aftale om en klimastrategi. Klimastrategien skal udmøntes via en klimaplan.

    Læs mere om den politiske aftale her

    En af løsningen - Aarhus' indsats i den grønne dagsorden

    En del af løsningen er den fælles fortælling om Aarhus Kommunes arbejde med klima, biodiversitet og skovrejsning.

    Læs mere på En del af løsningen

    Sidst opdateret: 3. maj 2024